|
Veebileht www.let.ee E-post: pysikast.let@gmail.com Tel +372 56658336
|
05.september 2015
Nädalakiri nr.1
Tervitused mahetoidu sõpradele!
Ongi kätte jõudnud selle hooaja esimese püsikasti saabumise aeg. Sel aastal on ohtralt uusi tellijaid – ootan juba pikisilmi teiega kohtumist. Nii nagu eelmiselgi aastal toimub kaubaring kolmapäeviti alates kell 15.00. Reedel-laupäeval saadan kõikidele, kes järgmisel nädalal püsikasti peaksid saama, Nädalakirja, mille põhjal saate mulle siis vahetussoovid saata. Selgituseks esmatellijatele, et kui soovite mingit köögivilja oma kastist välja jätta, siis on võimalik selle asemel vahetusnimekirjast või teiste toodete seast midagi asemele valida N: soovite kartuli asemel hoopis rohkem porgandit või suvikõrvitsat. Püsikasti liikumise ajalise graafiku saadan teile hiljemalt teisipäeviti (meie tellimissüsteem saadab ka automaatteate, kuid palun seda mitte arvestada). Kaubaringi ajal annan endast parima, et püsida graafikus ja helistan teile ette, kui hakkan teieni jõudma, et saaksite end valmis sättida ja püsikastile õue järgi tulla. Kui on mugavam, et jätan teie kasti koridori, majahoovi, terassile vms, siis palun andke sellest teada.
Selle nädala püsikasti vahetuse soovid 1-2 aedvilja osas palume saata 07.septembriks kella 14.00-ks pysikast.let@gmail.com.
Tartusse jõuab püsikast 09.septembril peale lõunat alates kella 15st,
kastide kättesaamiseajad Tartus saadame kastisaajatele hiljemalt 08.septembril e-kirjaga.
Püsikast on õhinapõhine koostöö klientide ja talunike vahel, seega igakülgne tagasiside on teretulnud
Kohtumiseni koos kastiga !
Nüüd siis seekordsest püsikastist. Erikast sisaldab muu seas sellist taime nagu portulakk, mis vajab veidi tutvustamist:
Keskaegses köögis peeti aedportulakki (Portulaca oleracea) hinnaliseks salatitaimeks, meiegi võiksime teda rohkem kasvatada-kasutada. Taime lihakad väikesed noored lehed sisaldavad rohkelt C-vitamiini – 200 mg% ning enamgi (nt sidrunis on 40–60 mg%). Palju on ka karotiini (kaks korda rohkem kui porgandis), E-vitamiini ning PP-vitamiini. Valkaineid on rohelistes lehtedes seemnete küpsemise faasis aga koguni kuni 23% (rohelises aedhernes 5%) ja süsivesikuid 14% (kartulis 18%). Kõrgelt hinnatud on portulaki raviomadused põie-, neeru- ja maksahaiguste korral. Temast saab ka head dieetsalatit suhkurtõve haigetele.
Lehed sobivad kõikidesse toor- ja puuviljasalatitesse, kurgi- ning tomatitoitudesse, kohupiima ja kodujuustuga segatult, koos tilli-peterselliga hapukoore ja kefiiri külmkastmetesse. Lehtedest puhtaks nopitud võrseid võib kasutada peenestatult aedviljasuppides ja hautistes.
.
Allikas: http://maakodu.delfi.ee/
09.septembri püsikastide sisu :
Kõik köögiviljad on mahetaludest AEDVILJA PÕHIKAST Punapeet 0,3 kg Peri Mahemõis Kollane peet 0,3 kg Peri Mahemõis Porgand 1 kg Latika talu Naeris 0,8 kg Alt-Lauri talu Kartul 2 kg Latika talu Valge peakapsas 1 kg Latika talu Salatisibul 0,5 kg Peri Mahemõis AEDVILJA LISAKAST Apelsinikõrvits 1tk Peri Mahemõis Kirsstomat 250g 1 tk Alt-Lauri talu Lühike kurk 1kg Alt-Lauri talu Roheline sibul (pisikese mugulaga) 200g Alt-Lauri talu Ürdi segu (tüümian, puna) 1kimp Alt-Lauri talu Portulakk 70g Alt-Lauri talu
VAHETUSEKS teised kastitooted või: Väike suvikõrvits 2,1 € / kg Lehtpeet 10,5 € / kg
TALUKÜPSETISTE KAST Käsitöö küpsetised
MAHEMUNAD |
Praetud/ ahjus küpsetatud apelsinikõrvits 1 apelsinikõrvits Peotäis ürte Soola, pipart Õli Apelsinikõrvits on väike apelsini välimusega kõrvits, mida ei pea koorimaJ Lõika kõrvitsast u 1cm paksused viilud ja puhasta seemnetest. Sega õli, soola, pipra ja ürtidega. Prae pannil või küpseta ahjus. Proovisin just mõlemat varianti – pannil sai krõbeda kooriku, ahjus säilisid ürtide maitsed paremini. Proovige, kuidas teile meeldib.
Küüslaugu ja tüümianiga röstitud peedid 1)Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Allikas: http://www.tassike.ee/
|
|
Veebileht www.let.ee E-post: myygijuht.let@gmail.com Tel +372 56658336
|
21.veebruar 2015
Näda
Tervitused talusõpradele!
Palju õnne Eesti Vabariigi saabuva sünnipäeva puhul! Pidupäevadel armastavad eestlased ikka hästi süüa – sellest lähtuvalt koostasin ka püsikastide sisuvaliku ja retseptid. Et peonädalal saaks laual olla hapukapsas ning kiluvõileib muna ja rohelise sibulaga. Ja pidupäeva puhul pistsin rohelise sibula seekord tavakastiJ
Kaunist pidupäeva!
Juhin tähelepanu, et seekordne püsikast on veebruarikuu viimane. Paljudel teist on tellimused tehtud kuni veebruari lõpuni, seega on viimane aeg oma püsitellimust pikendada meie kodulehel www.let.ee või kontakteerudes myygijuht.let@gmail.com. Lisaks on võimalik tellida veel Loona talu tooteid – pudrusõbra, pagari ja leivaküpsetaja kasti. Need tooted toome kohale 1x kuus, kuu 2. ja 3. nädalal. Ja endiselt võimalik tellida LET liikme Kalmar Mägi valmistatud suitsuliha 10.-/kg, mille toimetame kohale 2. ja 4. nädalal. Tasumine selle eest on sularahas kauba üleandmisel. Tellimuse võib edastada myygijuht.let@gmail.com või tel 56658336.
Püsikast jõuab Tartusse 25.veebruaril alates kella 15.00st,
Tallinna jõuab püsikast 26. veebruari lõunaajal
Tartu kastide kättesaamiseajad Tartus saadame kastisaajatele hiljemalt 24. veebruaril e-kirjaga.
Püsikasti vahetuse soovid 1-2 aedvilja osas palume saata 23.veebruariks kella 14.00-ks myygijuht.let@gmail.com.
Kohtumiseni koos kastiga !
Püsikastide sisu :
Kõik köögiviljad on mahetaludest
AEDVILJA TAVAKAST Punapeet 0,5 kg Latika talu Porgand 1 kg Erto talu Kaalikas 0,6 kg Latika talu Kartul 2,4 kg Mardimäe talu Valge peakapsas 1kg Erto talu Pastinaak Salatisibul 0,5 kg Peri Mahemõis Roheline sibul 80g Otse Aiast
AEDVILJA ERIKAST Redise võrsed 1 karp Otse Aiast Salatisegu 1 karp Kopra Karjamõis Kirju peet 0,35 kg Peri Mahemõis Hapukapsas 1kg Alt-Lauri talu Kõrvits Rosmariin 1 karp Kopra Karjamõis
VAHETUSEKS teised kastitooted või: Mustrõigas 2,6 € / kg Muskaat kõrvits 1,3 € / kg Küüslauk 6,9 € / kg
TALUKÜPSETISTE KAST Käsitöö küpsetised
MAHEMUNAD
MÄRTSIS: Pudrusõbra kast tatar 3-viljahelbed nisumanna kaerahelbed* *kaerahelbed vahetatav odrahelveste vastu
Leivaküpsetaja kast rukkijahu, peen rukkijahu, keskmine
Pagari kast odrajahu, peen speltajahu, keskmine* nisujahu, peen *speltajahu keskmine vahetatav speltajahu |
Peene preili kasukas
Salat jääb kõige ilusam, kui valmistada see klaaskaussi – värvilised kihid jäävad kenasti näha.
Keeda kartulid ja porgandid eraldi potis, aga mitte liialt pehmeks. Kurna ja lase toatemperatuurini jahtuda, koori. Keeda munad, lase jahtuda ja koori. Pane kasukas kokku: lõika lõhe väiksemateks tükkideks ja laota ühtlase kihina sobiva suurusega klaasnõu põhjale. Riivi kartulid jämeda riiviga, laota ühtlase kihina lõhele. Puista peale peenelt hakitud sibul. Määri peale umbes pool majoneesist (1,5–2 dl). Riivi peet jämedalt, laota majoneesikihile. Riivi porgandid jämedalt, puista peedikihile. Määri peale ülejäänud majonees. Riivi muna peene riiviga, puista majoneesikihile. Lase salatil enne serveerimist jahedas maitsestuda.
Kel soovi, võib lõhe asendada vana hea heeringaga. Allikas: http://naine24.postimees.ee
Mahlased ja vürtsikad kõrvitsamuffinid
3, 5 dl nisujahu 2 tl küpsetuspulbrit 1 tl söögisoodat 1 tl kaneeli 1 tl jahvatatud muskaati (või 1 tl jahv. ingverit või 1 tl piparkoogimaitseainet) 1 tl vaniljesuhkrut 2 dl suhkrut 2,5 dl kõrvitsapüreed (pehmekskeedetud või -küpsetatud ja püreestatud kõrvits) 1 dl jahtunud sulavõid 2 muna
Sega vispliga suhkur ja lahtilöödud munad, lisa hulka kõrvitsapüree ja või. Eraldi kausis sega omavahel kuivained: jahu, küpsetuspulber, sooda, sool, kaneel, muskaat ja vaniljesuhkur. Sega kaks kausitäit omavahel. Segamisega pole mõtet hoogu minna, see ei aita sugugi kaasa muffiniteõnnestumisele. Sega ettevaatlikult nii, et oleks enam-vähem ühtlane tainas Jaga tainas muffinivormidesse. Täida vormid 3/4 ulatuses. Küpseta 175 kraadi juures umbes 20 minutit. |
Registreeru kasutajaks või logi sisse. See võtab 2 minutit!
Pane järgmiseks toiduringiks kokku kast endale sobiva talutoiduga ja tasu läbi internetipanga
Kui tellimuse summa ületab 20€ tuuakse kaup teile koduuksele. Väiksemad tellimused saab kätte kaardirakendusel näidatud punktidest
"Ära osta toitu, mille tootja eesnime sa ei tea!"
"Kus maasuitsuliha müüakse, sealt eestlane naljalt mööda ei astu!"
"Tänapäeva inimestel on väga kiire. Peatuge, kerige lint tagasi ja uurige, millest olete tuhisedes mööda läinud."
Lőuna Eesti Toiduvőrgustik
Kõik õigused kaitstud 2012
Telefon: +372 56 953 206
E-mail: info@let.ee
Alt-Lauri talu, Lauri küla, Rőuge vald, Vőrumaa 66247